joi, 3 martie 2016

Consiliul Europei – strategia pentru drepturile copilului

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat Strategia privind drepturile copilului pentru următorii șase ani (2016-2021).
Drepturile copilului se confruntă cu provocări grave în zilele noastre: prea mulți copii în mișcare mereu sau afectați de migrație suferă și mor. Sărăcia, inegalitatea și excluziunea ca urmare a crizei economice lovește copii din greu. Violența împotriva copiilor – în familie, în școli precum și în alte medii este încă o realitate persistentă și tristă. Un sistem de justiție făcut pentru adulți este prost adaptat nevoilor și așteptărilor copiilor. Lumea digitală în care cresc îi expune pe copii la riscuri noi.
Noua Strategie a Consiliului Europei (adoptată de Comitetul de Miniștri la 2 martie), dirijează cele 47 de state membre ale Consiliului Europei (printre care și România), pentru a face față acestor provocări.
Printre cele cinci priorități ale strategiei se numără:
  • Șanse egale pentru toți copiii: combaterea sărăciei și prevenirea excluziunii, în special în perioadele de austeritate economică; combaterea discriminării, inclusiv cea a copiilor afectați de migrație, a copiilor cu dizabilități, a celor din grupurile minoritare, precum și a celor proveniți din cuplurile de lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali.
  • Participarea tuturor copiilor în procesele de elaborare a politicilor: educație în școli privind cetățenia și drepturile omului.
  • O viață fără violență pentru toți copiii: combaterea exploatării sexuale și a abuzurilor; eliminarea pedepsei corporale în toate mediile; combaterea altor forme de violență – agresiunea, inclusiv homofobă și hărțuirea precum și protejarea copiilor împotriva violenței legate de radicalizare.
  • Justiție prietenoasă pentru copii: protejarea copiilor privați de libertate prin anti-criminalizare și reintegrare, protecția drepturilor copilului în familie.
  • Drepturile copilului în mediul digital: promovarea utilizării creative, analitice și în condiții de siguranță a internetului.
Noua strategie va fi lansată în cadrul unei conferințe la nivel înalt în Sofia, la 5 și 6 aprilie 2016, în timpul președinției bulgare a Comitetului de Miniștri.
sursa: legal-land.ro