sâmbătă, 15 februarie 2014

Avantajul medierii in materia penala

Medierea, una din modalitatile legale care permit solutionarea unui litigiu pe cale amiabila, este deja aplicata cu succes in unele locuri. Deocamdata, medierea vizeaza doar procesele civile, insa procedeul medierii se va aplica si in procesele penale dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala. Despre toate aceste lucruri a vorbit pentru Avocatura.com judecatorul Corina Crina Hotca din cadrul Judecatoriei Satu Mare, care vede ca fiind de bun augur aplicarea dispozitiilor legale privind medierea in sfera penalului.
 Obligativitatea declansarii procedurii de informare privind medierea inaintea initierii unei actiuni in instantase aplica din data de 1 august a.c. Procedura are doua parti: sedinta de informare asupra avantajelor medierii si medierea propiu-zisa.Judecatorul Corina Crina Hotca, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Satu Mare subliniaza ca doar sedinta de informare este obligatorie, nu si medierea.
"De asemenea, informarea este obligatorie doar in anumite cauze civile. Aceasta informare este, potrivit legii, gratuita, nefiind posibila perceperea vreunui onorariu.Ulterior partile vor decide daca incep medierea sau nu si daca o fac platesc deja onorarii. De asemenea ele pot renunta pe parcurs la mediere”, puncteaza judecatorul Corina Crina Hotca.
In opinia judecatorului satmarean, perspectiva medierii in materia penala va fi de bun augur atat instantelor, cat si inculpatilor. "In materie penala, obligativitatea sedintei de informare privind medierea nu este in vigoare. Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala se vor aplica si aceste dispozitii. Mai mult decat atat, se preconizeaza ca Noul Cod de Procedura Penala va inlatura intru-totul aceasta obligativitate a parcurgerii sedintei de informare privind mediereasi se va merge exclusiv pe varianta medierii directe”, subliniaza judecatorul Corina Crina Hotca.
Potrivit mentiunilor facute de judecatorul satmarean, infractiunile in cadrul carora o sa fie posibila medierea sunt urmatoarele: lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, vatamarea corporala din culpa, violarea de domiciliu, violarea secretului corespondentei, divulgarea secretului professional, violul, furtul pedepsit la plangerea prealabila, abuzul de incredere, gestiunea frauduloasa, distrugerea, abandonul de familie, nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor, tulburarea folosintei locuintei.
Judecatorul Corina Crina Hotca a tinut sa evidentieze faptul ca "In materie penala,marele avantaj al medierii este acela ca prin retragerea plangerilor sau prin impacarea partilor, faptuitorul poate scapa fara inscriere in cazier a faptei penale”.
 sursa: magistrati.ro